29 augusti 2012

En bra kamera

Här ser ni en riktigt bra kamera! 137 miljoner sensorer med 90% samlade på ett par millimeter centralt. Möjlighet att särskilja 10 000 färgnyanser, att kontrastjustera i delar av bilden blixtsnabbt och att kunna justera ISO på nån del av en sekund.
Vitbalansjustering inget hinder med bibehållen färguppfattning. Det gula huset man känner ändrar inte färg över dagen. Möjlighet att ta tredimensionella bilder och att justera skärpan illande snabbt med automatisk skärpeinställning även för snabbt rörliga motiv.
Vilken kameratillverkare slår detta?

28 augusti 2012

Tiden uppåner

En liten lilja i trädgården som inbillar sig att hela sommaren ligger framför den...

26 augusti 2012

Uppe med tuppen

Imorse var jag uppe med tuppen. Det skulle bli heldagsregn och åskade redan i fjärran. Hela dalen låg i dimma och konstiga djur fanns bland de gamla träden i Sandsjöbackareservatet jag har nära.
Björnbär var det gott om - hade förståss inget med att plocka i men det finns många som vill ha så dom går nog åt. Tjurkalvarna var mycket keliga och undersökte om man kunde möjligen kasta boll med min ryggsäck. Fick säga till dom på skarpen och då lullade dom iväg. Dom är ganska söta dom där djuren - jag älskar kor.

25 augusti 2012

Fartfyllda motiv

När jag kom hem fick jag se en hoper av fladdermöss runt huset. Satte mig en stund med kameran och fick en hel drös bilder på enebusken utan mus. Detta blev den bästa. Tyckte den var lite väl suddig att visa men så läste jag sista numret av Natur og Foto och fick besked om att bilderna på flygande djur gärna får vara suddiga för att man skall ana rörelsen. Dom var blixtsnabba och flög nästan på mig. Denna bild är tagen med 10mm vidvinkel.

23 augusti 2012

Hemåt

Ger mig hemåt under fredag och lägger in detta innan jag packar ihop. Kunde inte heller låta bli att visa en bild på en av mina fotoassistenter - Jojo som visar att han tycker om kameran...


Vitt


Tala om att forma sig efter närmaste omgivningen!

22 augusti 2012

Mera vägkanter


Linnéan blev en överraskning att hitta här



Lite mera från de vackra vägkanterna

20 augusti 2012

Ljung

Ljungen blommar och ligger som en 5 cm tjock matta över fjället på sina håll.

19 augusti 2012

Lite landskapsbilder

Fjordar tränger sig in mellan fjällen
Stort naturreservat en oändlig myr.

Man ser effekten av tidvattnet. Trutar brukar vänta på mat när det stiger

Här uppe på kalfjället hittade jag mina hjortron
Ville bara visa er lite typiska landskapsbilder runt Kirkenes innan man kommer lite mer norr och österut där den svarta karga tundran tar vid

18 augusti 2012

Myrguld



Hyrde en liten bil igår em o idag. Var uppe på fjället o hittade knappt en liter bär. Dom är dom godaste jag vet. Så blev det lite foto också där jag nästan meditativt vandrade runt med smålommarnas kackel i hela luften. Fint!

16 augusti 2012

Utan suddig bakgrund


Kan man inte få sudd så får man utnyttja det. Så här ser många väggrenar ut på min lilla promenad till jobbet. Längesen jag så en sån kant hemma.
Får jag presentera en "Sverigehistoria" jag fick mig till livs hær nu på morgonen:
"Varfør går svenskarna alltid mitt i veijen?
  Jo før de ær så rædde før de ville blomstren..."

15 augusti 2012

Slåtterblomma


Strandpromenad i ett somrigt landskap. Skaffat en liten kompakt som har många förmågor. Dock är det svårt att få till en lugn bakgrund även med bländare 2.0 och tele. I närbildsinställning går det inte alls.

14 augusti 2012

När solen dalar vid Bua strand

Vi kom ner vid 7-tiden. Ljuset hade bara just börjat få ett varmt inslag

Det blev allt gulare

Och plockade fram alla strukturer i berget

För att till slut bara nå de lodräta ytorna och förvandla resten av bergen till guld

Det sa nästan "fräs" när solen försvann o himlen blev helt gyllene röd


Till sist såg va bara de svarta skuggorna och Nidingen vars torn hägrade långt borta

Lördagskväll med god fika i lördags - en underbar kväll...

13 augusti 2012

Kirkenes

Åter häruppe o visar som vanligt utsikten först så ni får en hum om årstidsväxlingarna. Här är som hemma fast det finns fortfarande helt blommande rallarrosor kvar.

12 augusti 2012

Möte i skogen

Så nära ett björnmöte jag varit i min gammelskog härhemma... Dubbelexponering

11 augusti 2012

I björnbärsbusken





Nu börjar björnbären - västkustens hjortron - mogna runt gärdsgårdarna.
Jag har medvetet fotograferat rapsfjärilen så det ser ut som den skall trilla ner för så ter den sig bland de luckra blomställningarna.

10 augusti 2012

Perspektiv i en tvådimensionell bild


Det kan ju vara klurigt att förmedla det man känner när man står inför ett landskap. Blir gärna platt. De vita höbalarna kan användas för att förmedla djup. Gillar dom inte estetiskt i markerna, men dom underlättar ju väldigt för ägaren.
Man kan allt nå ett djup med vanliga hässjor också..

09 augusti 2012

Det vänder

Snart vänder året och vi får allt mindre färger att föreviga. Låt oss njuta så länge vi kan av färgprakten i naturen!

07 augusti 2012

Arla morgon


Mamma uppmuntrar dykning

Här dök dom alla tre
Och så lite morrongympa inför snar flygtur

 Arla morgon före dagens väntade heldagsregn med åska var jag vid lomtjärnen. Honan var oerhört vaksam. Hon reagerade varje gång jag tog ett steg - hade mina röda stövlar annars grönklädd och smygande. Inte så lätt genom tät torr granplantering.
Stövlarna av - sen gick det bättre.
Nu är det mycket som skall tränas in. Dom får inte så mycket mat dom vill för dom skall lära sig dyka efter den. Idogt pickar dom på mammas röda bröst. Pappa levererar fiskar men dyker med dem när han kommer så ungarna måste dyka efter.  Pedagogiskt!